START-UP NATION / STAR TECH INOVATION 2020 – esentiala pentru antreprenori

In momentul de fata, Romania se confrunta cu o criza a locurilor de munca fara precedent in ultimii ani. Numărul de şomeri a crescut în iulie pentru a şasea lună consecutiv, la 484.200 de persoane, cu 33% peste iulie 2019, atingând cel mai ridicat nivel din septembrie 2016. Numărul de şomeri a crescut în iulie pentru a şasea lună consecutiv, la 484.200 de persoane, cu 2,2% mai mult decât în iunie şi cu 33% peste iulie 2019, atingând cel mai ridicat nivel din septembrie 2016, arată datele INS.

În perioada iunie-august au fost înregistrate aproape 4 milioane de aplicări, fiecare lună depăşind recordul dinaintea pandemiei, respectiv de 1,1 milioane de aplicări pe lună, potrivit eJobs. Doar ca foarte putini si-au gasit un loc de munca, joburile disponibile fiind extrem de putine.

In contextul in care criza economica si sanitara din Romania se vede din ce in ce mai mult si e concretizata prin cresterea enorma a ratei somajului, la peste 484.000 de persoane, Romania are nevoie urgenta de programe si masuri guvernamentale pentru redresarea economica si pentru reintegrarea somerilor pe piata muncii.

Programul guvernamental START-UP NATION, un program pentru start-up-uri, ce presupunea finantarea cu 200.000 lei a noilor antreprenori, a reusit sa creeze peste 48.000 de locuri de munca, in urma celor 2 editii implementate pana acum de Guvernul Romaniei.

In contextul in care ne confruntam cu o rata a somajului aflata la cea mai mare valoare din ultimii 5 ani (cu 33% mai mare fata de anul trecut), ce se afla in continua crestere, avem nevoie urgenta de programe guvernamentale cu finantari nerambursabile, care sa stimuleze crearea si mentinerea unor locuri de munca. Efectele lipsei unor strategii guvernamentale pentru combaterea somajului putand fi dezastruase pentru economie.

Programul START-UP NATION, demarat in 2017, a fost cel mai amplu program national de start-up din istoria Romaniei, in urma caruia peste 17.300 de antreprenori au demarat o afacere si au creat peste 64.000 locuri de munca.

In 2017, in prima editie a SUN, au fost depuse 19.296 proiecte, iar 7.547 de antreprenori au primit finantarea de 200.000 lei. Aceste 7547 de firme care au primit finantare, au creat peste 16.000 locuri de munca doar in primul an de monitorizare. In doar 2 ani de monitorizare, firmele ce au primit finantarea in cadrul acestui program, prin taxele si impozitele platite de firme pentru salarii, impozitele trimestriale, pe profit, pentru dividende samd, genereaza la bugetul de stat cel putin 100% din valoarea finantarii primite.

La editia a 2-a, din 2018, s-au depus 33.514 proiecte si s-au semnat peste 9.800 acorduri de finantare pentru suma de 200.000 lei. S-au creat peste 48.000 de locuri de munca. In doar 2 ani de monitorizare, firmele ce au primit finantarea, vor genera prin taxele si impozitele platite de firme pentru salarii, impozitele trimestriale, pe profit, pentru dividende samd, genereaza la bugetul de stat cel putin 200% din valoarea finantarii primite.

Cu un cost foarte mic al raportului calitate-pret, comparativ cu alte finantari de zeci si sute de milioane de euro acordate de stat unor companii mari, programul START-UP NATION a reusit sa creeze peste 48.000 de locuri de munca, la ultima editie, iar interesul acestui program este extrem de crescut in continuare, mai ales in randul tinerilor, cu studii universitare si cei cu varste in 31-45 de ani, conform unui studiu al CNIPMMR.

De altfel, conform aceluiasi studiu efectuat de CNIPMMR, publicat in mai 2020, 90% dintre întreprinzătorii beneficiari ai programului Start-up Nation 2017 apreciaza , faptul că nu ar fi demarat afacerea fără suportul oferit prin acest program.

In ultimele 18 luni am asistat la numeroase declaratii de presa ale reprezentantilor Ministerului pentru Mediul de Afaceri (devenit in prezent Ministerul Economiei) si ale reprezentantilor Guvernului Romaniei, cu privire la lansarea celei de-a treia editii a acestui program, sau a unui nou program pentru start-up-uri (Star Tech Inovation). In ciuda tuturor declaratiilor oficiale are guvernantilor, pana in acest moment nu s-a mai efectuat niciun pas concret in demararea acestui program: nu s-a publicat un ghid actualizat, nu s-a anuntat data lansarii unei noi editii.

Interesul antreprenorilor este extrem de mare fata de acest program, in acest moment antreprenorii interesati de program dezbat intens pe cateva grupuri de facebook, ce insumeaza in total, peste 65.000 de membri. Conform estimarilor facute de expertii nostri, la o eventuala viitoare editie a unui program de START-UP similar, in care s-ar finanta 10.000 de planuri de afaceri, ar aplica peste 40.000 de antreprenori din Romania.

Toate statele occidentale si dezvoltate implementeaza programe pentru start-up-uri si pentru antreprenorii ce se afla la inceput de drum. Avem astfel de programe in Statelor Unite ale Americii, Israel, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii, Franta, Germania si altele.

Finantarea unor programe pentru antreprenori, cum este si START-UP NATION/ STAR-TECH INOVATION este cea mai buna varianta de cheltuire a banului public, pentru in acest fel se dezvolta sectorul imm-urilor, scade rata somajului, iar banii investiti in aceste programe se intoarce la bugetul de stat (din taxe si impozite aplicate firmelor) cel putin de doua ori.

In contextul in care in ultimele luni, in urma crizei sanitare si economice, foarte multe firme si-au restrans sau suspendat activitatea (După numărul de IMM-uri la 1000 de locuitori suntem pe ULTIMUL LOC în UE, iar 80% sunt decapitalizate), numarul de someri a crescut cu 33% fata de vara trecuta, iar in moment sunt peste 484.200 la nivel national, avem nevoie urgenta de un astfel de program care sa stimuleze scaderea ratei somajului, care sa sustian crearea de noi locuri de munca si sa vina in sprijinul antreprenorilor aflati la inceput de drum. Astfel, mare parte dintre actualii someri pot fie sa aplice in cadrul unui nou program de start-up si sa devina antreprenori, fie sa se angajeze in randul noilor firme ce vor cauta forta de munca. Este dovedit deja ca bugetul investit in finantarea programelor pentru start-up se intoarce inapoi, cel putin dublu.

In contextul celor prezentate mai sus, solicitam MINISTERULUI ECONOMIEI, ENERGIEI ȘI MEDIULUI DE AFACERI lansarea urgenta a celei de-a treia editii a programului START-UP NATION/ STAR TECH INOVATION sau a unui program similar pentru start-up-uri, care sa limiteze efectele economice dezastruase generate de criza sanitara (virusul CO-VID19) si sa reduca rata somajului.

Demersul a fost initiat de urmatoarele organizatii:

  • Asociatia Europeana a Tinerilor Intreprinzatori
  • Asociatia Conseil en Entreprise
  • Asociatia Consultantilor Pentru Programe Antreprenoriale, Accesarea Fondurilor Structurale si de Coeziune Europene
  • Asociația Comunitatea pentru Monitorizarea Afacerilor
  • Societatea Europeana pentru Justitie
  • Asociatia JUNII
  • Asociația Imbunatatirea Vietii
  • Societatea Studentilor Unviersitatii Bucuresti
  • Asociatia Rubik Key