Lupta politica pentru lansarea START-UP NATION in 2020

Dupa ce a implementat 2 editii (2017-2019), in ultimul an, PSD-ul a incercat in cateva randuri lansarea programului START-UP NATION, prin modificarea legii in Parlament, dar s-a lovit de fiecare data de refuzul Guvernului PNL, de a demara programul, guvernul folosind diverse tertipuri si pretexte.

Fostul ministru PSD al Ministerului pentru Mediul de afaceri, Stefan Radu Oprea a declarat ca una din prioritatile Guvernului PSD (daca va ajunge la guvernare dupa data de 6 decembrie 2020) va fi sa lanseze cat mai repede programul START-UP NATION (editia a 3-a), asa cum au lansat si celelalte 2 editii ale programului.

Guvernul PNL a amanat in mod repetat lansarea programului START-UP NATION, din simplul motiv ca acestia considera ca programul START-UP NATION este un program de succes care se identifica cu PSD si de aceea nu doresc sa il lanseze, chiar daca acesta a fost cel mai bun program pentru start-up-uri, din istoria Romaniei.

In 28 septembrie 2019, fostul ministrul al PSD, Radu Oprea a demarat procedurile premergatoare lansarii programului START-UP NATION, care urma sa fie lansat in decembrie 2019. Link aici: https://www.bursa.ro/ministrul-pentru-mediul-de-afaceri-dorim-sa-lansam-start-up-nation-iii-pana-la-sfarsitul-anului-06670830

 De altfel, in anul 2019, PSD alocase buget pentru acest program, in Legea Bugetului de Stat, pentru anul 2020.

A venit motiunea de cenzura, guvernul PSD a fost demis in noiembrie 2019 si a venit un nou guvern, condus de Ludovic Orban.

In 31 decembrie 2019, noul ministru al economiei a declarat ca urmatoarea editie a programului START-UP NATION, va debuta in primele 3 luni din 2020. Declaratia ministrului, poate fi gasita AICI.

In luna mai 2020, ministrul economiei a declarat in mod public ca cel mai probabil vor lansa programul START-UP NATION in luna iunie 2020. Declaratia ministrului poate fi gasita AICI.

De altfel, au mai spus ca vor sa schimbe denumirea programului START-UP NATION in STAR-TECH INNOVATION si probabil vor mai modifica procedura.

In data de 27 mai, la initiativa parlamentarilor PSD, Camera Deputatilor a adoptat cateva modificari in aceea ce priveste programul START-UP NATION, urmand ca ulterior sa fie lansat. Detalii, gasiti AICI. Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a blocat promulgarea legii initiata de grupul PSD pana in 29 octombrie (aproximativ 5 luni de zile), pentru a impiedica astfel lansarea programului START-UP NATION. Desi a fost promulgata legea programului START-UP NATION in 29 octombrie si Guvernul PNL e obligat sa o puna in aplicare si sa lanseze programul, totusi refuza sa aloce buget si sa lanseze programul START-UP NATION.

Ministerul economiei, prin secretarul de stat, Liviu Rogojineanu, intr-o emisiune realizata de Radio Romania, a declarat ca vor lansa editia viitoare a programului START-UP NATION, pe care o vor redenumi STAR-TECH INNOVATION, in luna noiembrie a acestui an. Emisiunea poate fi vizionata, in totalitate:https://www.facebook.com/watch/live/?v=2802129603220590&ref=watch_permalink

In final, Ministrul Economiei ( din partea PNL), a anuntat ca va amana programul START-UP NATION/STAR-TECH inovation pana dupa pandemie, incalcandu-si din nou promisiunile.

Leave a Reply