Ministrul economiei, Virgil Popescu anuleaza programul START-UP NATION

Chiar daca in luna octombrie 2020, s-au inregistrat peste 470.000 de someri in Romania si chiar daca Romania este pe ultimul loc din Uniunea Europeana, la numarul de IMM-uri (firme) raportate la 1000 de locuitori, Guvernul Romaniei, si Ministerul Economiei, desi au promis in nenumarate randuri lansarea programului pentru Start-up-uri, STAR-TECH INOVATION (fostul start-up nation), anunta ca de fapt AU TAIAT FONDURILE (prevazute in legea bugetului de stat pentru anul 2020) SI VOR ANULA acest program foarte important atat pentru actualii si viitori antreprenori, cat si pentru sutele de mii de someri care asteapta o viitoare oferta de munca.

Programul START-UP NATION (prin cele 2 editii ale sale) a fost cel mai de succes program pentru start-up-uri, din istoria Romaniei. S-au creat peste 64.000 de locuri de munca, in urma acestor editii, locuri de munca care exista si in acest moment. De altfel, in urma analizelor si calculelor efectuate de expertii de la CNIPMMR, s-a constatat ca banii investiti de Guvern in acest program, se intorc dublu la bugetul de stat, din taxele si impozitele platite de antreprenori in doar 2-3 ani. Problema e ca nu a fost initiat de actualul guvern, ci de opozitia politica (PSD). Daca era initiat de Guvernul PNL, probabil acum se laudau cu el si il afisau pe toate bannerele electorale si ar fi lansat chiar 2 editii in 2020 , a declarat Eduard Rapiteanu, consultant pentru accesarea de fonduri nerambursabile.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, pentru StartUP Caffe, joi 19.11.2020, ca NU va mai lansa o sesiune a programului STAR-TECH INOVATION (continuatorul programului start-up nation).

Din surse guvernamentale de rang inalt, am aflat ca Guvernul PNL a amanat in mod repetat lansarea programului START-UP NATION, pt ca in final sa il anuleze, din simplul motiv ca acestia considera ca programul START-UP NATION este un program de succes cu care se identifica fostele guvernari ale PSD. De aceea ei nu doresc sa finanteze un program implementat de PSD, chiar daca acesta a fost cel mai bun program pentru start-up-uri, din istoria Romaniei.

Reluam, pe scurt, istoricul promisiunilor electorale ale Ministerului Economiei, care in repetate randuri, promitea lansarea acestui program:

 In anul 2019, fusese alocat buget pentru acest program, in Legea Bugetului de Stat, pentru anul 2020.

Initial, acest program trebuia sa fie lansat de fostul guvern condus de Viorica Dancila, in decembrie 2019. A venit motiunea de cenzura, guvernul respectiv a fost demis si a venit un nou guvern, condus de Ludovic Orban.

In 31 decembrie 2019, noul ministru al economiei a declarat ca urmatoarea editie a programului START-UP NATION, va debuta in primele 3 luni din 2020. Declaratia ministrului, poate fi gasita AICI.

In 30 ianuarie 2020, ministrul economiei, a confirmat lansarea programului in primava anului 2020. Gasiti interviul cu ministrul economiei, Virgil Popescu,AICI.

In luna mai 2020, ministrul economiei a declarat in mod public ca cel mai probabil vor lansa programul START-UP NATION in luna iunie 2020. Declaratia ministrului poate fi gasita AICI.

De altfel, au mai spus ca vor sa schimbe denumirea programului START-UP NATION in STAR-TECH INNOVATION si probabil vor mai modifica procedura.

In data de 27 mai, la initiativa parlamentarilor PSD, Camera Deputatilor a adoptat cateva modificari in aceea ce priveste programul START-UP NATION, urmand ca ulterior sa fie lansat. Detalii, gasiti AICI. Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a blocat promulgarea legii initiata de grupul PSD pana in 29 octombrie (aproximativ 5 luni de zile), pentru a impiedica astfel lansarea programului START-UP NATION. Desi a fost promulgata legea programului START-UP NATION in 29 octombrie si Guvernul PNL e obligat sa o puna in aplicare si sa lanseze programul, totusi refuza sa aloce buget si sa lanseze programul START-UP NATION.

In data de 1 iulie 2020, guvernul a publicat pe pagina lor web, planul de relansare economica, care poate fi citit AICI .La pagina 52 a acestui document, guvernul prezinta programul STAR-TECH INOVATION, prin care se pot accesa 42.000 euro nerambursabili, iar bugetul ar fi disponibil pentru 7.000 de firme. (Acesta fiind programul START-UP NATION redenumit). Termenul de lansare era a 2-a jumatate a anului 2020.

Ministerul economiei, prin secretarul de stat, Liviu Rogojineanu, intr-o emisiune realizata de Radio Romania, a declarat ca vor lansa editia viitoare a programului START-UP NATION, pe care o vor redenumi STAR-TECH INNOVATION, in luna noiembrie a acestui an. Emisiunea poate fi vizionata, in totalitate:https://www.facebook.com/watch/live/?v=2802129603220590&ref=watch_permalink

Sute de  ONG-uri, firme si reprezentanti ai societatii civile au cerut in septembrie urgentarea lansarii programului START-UP NATION. Chiar daca Ministerul Economiei a promis ca va lansa acest program in noiembrie 2020, acum au decis sa il anuleze.

Leave a Reply