GRANTURILE de 1 miliard de euro – procedura inechitabila de distribuire pentru firmele afectate de COVID-19

Procedura programului CAPITAL DE LUCRU (masura 2), a fost publicata in consultare publica (nici macar varianta finala, publicata in Monitorul Oficial), pe site-ul Ministerului Economiei, in seara zilei de 14 septembrie 2020, in conditiile in care ziua de 15 septembrie era ultima in care se mai puteau lua certificatele de urgenta. Fara certificate de urgenta, NU se putea aplica in cadrul masurii 2, fonduri pentru capital de lucru. Ministerul Economiei repeta ca antreprenorii puteau sa obtina certificatele de urgenta in decursul catorva luni, dar nu au anuntat ca fara certificat, nu vor putea sa aplice la granturile pentru capital de lucru.

Prin aceasta masura (capital de lucru), guvernul promitea acordarea a 10.000 de finantari pentru firmele aflate in dificultate din cauza crizei COVID19. Dupa prima zi in care s-au depus aplicatii, in urma unei evaluari efectuate de termene.ro, a reiesit ca fondurile s-au terminat la primii 4567 de companii aplicante, ce s-au inscris pana la ora 10:06:27. Practic in aproximativ 6 minute, s-au terminat fondurile. Vor obtine finantare cei care au dat mai repede niste clikuri. Pe langa asta, mii de antreprenori au semnalat diverse erori ale aplicatiei si faptul ca in urma unor astfel de erori, a trebuit reluat procesul, nemaireusind sa se incadreze in cele 6 minute, in care s-a terminat bugetul. Pana in acest moment au aplicat peste 21.800 de companii ce au fost afectate de criza COVID19.

„In alte state occidentale precum Germania, Franţa, Italia sau Spania, fondurile pentru capital de lucru erau plafonate la suma de 35.000 de euro. Daca ar fi fost si in Romania un astfel de plafon, fondurile ar fi ajuns pentru mult mai multe companii afectate de criza sanitaro-economica. Atat noi, Consiliul National pentru IMM-uri (CNIPMMR) si numerosi alti antreprenori si firme de consultanta, am solicitat plafonarea fondurilor la 35.000 euro, pe modelul altor state occidentale. Insa, Ministerul Economiei si Guvernul Romaniei au ignorat profund orice fel de solicitare si au ales sa lase pe dinafara peste 17.000 de companii aplicante, ca sa nu mai vorbim de alte zeci de mii de companii, care nu au reusit sa isi ia certificatul de urgenta, pentru ca au avut la dispozitie doar 1 zi si NU au stiut de obligativitatea obtinerii certificatului de urgenta, pentru a aplica.”, a declarat George Velcea, Presedintele Asociatiei Europene a Tinerilor Intreprinzatori.

Guvernul Romaniei si Ministerul Economiei au preferat sa dea sume de 150.000 euro anumitor firme mai mari, in loc sa acorde sume mai mici, care sa ajunga pentru toti cei peste 21.800 de aplicanti, ce au fost afectati de restrictiile autoritatilor si de criza sanitaro-economica.

„Intregul proces de acordare al acestor fonduri a fost extrem de viciat. Dupa ce in data de 1 iulie, la Clubul Diplomatic, Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a anuntat cu mare fast aceste progame de 1 miliard de euro, in 5 luni de zile, Ministerul Economiei si Ministerul Fondurilor Europene, nu au fost in stare sa se organizeze si sa anunte o data a lansarii acestui program. Anuntul lansarii programului a venit cu doar 3 zile inainte de lansarea efectiva, in data de 19 octombrie, in conditiile in care de pe 22 octombrie, ora 10.00 s-au dat drumu la depunerea aplicatiilor, ce s-au terminat in 6 minute.”, a declarat Eduard Rapiteanu, consultant pentru accesarea fondurilor nerambursabile.

Mii de antreprenori se intreaba:
 De ce nu ati putut sa anuntati data exacta a lansarii programului in cele 5 luni de zile, ca sa fie toti antreprenorii pregatiti, si ati anuntat doar cu 3 zile inainte?
De ce nu ati instituit o grila de punctaj, asa cum s-a facut in orice stat civilizat? De ce nu ati plafonat finantarea, astfel incat sa ajunga la cat mai multi aplicanti?
De ce ati lansat aplicatia electronica (etapa 1), pentru inscrierea aplicantilor, cand nici macar nu era publicata procedura finala in Monitorul Oficial?
De ce v-ati batut joc de antreprenori si de mediul de afaceri din Romania?

Pentru masura a 3-a (investitii) din cadrul acestor mult trambitate granturi, nici macar in acest moment NU avem o grila finala de punctaj si o procedura finala, chiar daca Ministerul Economiei a dat drumu primei etape de inscrieri. Practic, se aplica in orb, sau poate ca grila finala de punctaj o stiu doar baietii destepti, iar muritorii de rand o vor afla cu 2-3 zile inainte sa debuteze depunerea aplicatiilor, a continuat Eduard Rapiteanu, consultant pentru accesarea fondurilor nerambursabile.

In cazul primei masuri (microgranturi), nu au fost incluse ca fiiind eligibile decat o parte din codurile CAEN ale companiilor ce ar fi putut solicita aceste granturi, fapt ce a dus ca putin peste jumatate din buget sa fie consumat, pe cand in cadrul celei de-a doua masuri (capital de lucru), bugetul s-a terminat in 6 minute. Modalitatea de lansare, selectie a aplicantilor si distribuirea acestui miliard de euro ( fonduri europene), reprezinta o bataie de joc la adresa companiilor de buna credinta afectate de C0-VID19.

Pe langa toate acestea, ministrul economiei declara constant ca va lansa programul pentru START-UP-URI, START-UP NATION/ STAR-TECH INOVATION. De 1 an de zile declara ca lanseaza acest program asteptat de zeci de mii de actuali si viitori antreprenori. Pana acum, au fost doar promisiuni si vorbe goale. De altfel, au blocat programele Microindustrializare, Comert si Servicii de Piata, Internationalizare, Femeia antreprenor si multe altele ce functioneaza de peste 10 ani neintrerupt.

In orice tara civilizata, dupa esecul inregistrat de Ministerul Economiei in ceea ce priveste masurile si programele pentru IMM-uri, ministrul economiei si-ar fi dat demisia. Insa, la noi, acesta se lauda cu realizari din pix si fara nicio relevanta pentru mediul economic.

Daca mai exista un minim de buna intentie si profesionalism la Ministerul Economiei, noi, antreprenorii solicitam suplimentarea fondurilor pentru masura 2 (capital de lucru), astfel incat sa ajunga pentru minimum 20.000 de companii afectate de COVID, care au depus aplicatia.

De altfel, solicitam TRANSPARENTA in momentul lansarii masurii 3 (granturile pentru investitii – 50.000 – 200.000 euro). Solicitam publicarea grilei finale de punctaj si a datei exacte cand va fi lansata depunerea proiectelor cu minimum 30 de zile inainte, NU pe repede-inainte, cu 2-3 zile inainte, timp in care antreprenorii NU au cum sa se pregateasca pentru depunerea aplicatiei, a declarat George Velcea, Presedintele Asociatiei Europene a Tinerilor Intreprinzatori.

Niciodata in istoria Romaniei, NU au fost acordate finantari de 150.000 euro, doar pe baza catorva clicku-uri (care e mai abil sa dea clik-urile in 6 minute, acela castiga finantarea), fara plan de afaceri, fara o evaluare sau grila de punctaj. Vreo 4500 de companii vor primi capital de lucru, cu care unii, nici n-au ce face, pe cand alte zeci de mii de companii sunt lasate sa moara, a continuat George Velcea, Presedintele Asociatiei Europene a Tinerilor Intreprinzatori.

Va solicitam sa distribuiti aceste fonduri europene de 1 miliard de euro cu profesionalism si TRANSPARENTA, NU cum ati facut pana acum! De altfel, noi, antreprenorii, asteptam si programele guvernamentale pentru IMM-uri (Microindustrializare, Comert si servicii de piata, Internationalizare), in frunte cu programul mult asteptat pentru START-UP-uri, START-UP NATION sau STAR-TECH INOVATION, cum ati anuntat ca il redenumiti, a continuat Marius Todos, Presedintele Asociatiei Conseil en Entreprise.

Leave a Reply