Ministrul Economiei, somat de asociatii si firme sa reporneasca finantarile pentru START-UP-Nation

Peste 350 de asociatii si firme din Romania au depus, miercuri, la Ministerul Economiei Energiei si Mediului de Afaceri o petitie, in care solicita repornirea programelor de finantare nerambursabila pentru intreprinderile mici si mijlocii.

Semnatarii petitiei considera ca repornirea programelor principale pentru IMM-uri ar putea ajuta la diminuarea efectelor crizei din sanatate si crearea de locuri de munca, intr-o perioada scurta de timp, la nivel national.

“Peste 350 de asociatii si firme au semnat petitia pe care am depus-o astazi la minister, in ceea ce priveste lansarea unui program pentru start-up-uri, in scopul reducerii celei mai mari rate a somajului din ultimii ani. In ultimele zile am discutat cu zeci de antreprenori. Unii din ei, mai faceau cate o angajare. Imi spuneau ca la cateva ore dupa ce publicau un anunt de angajare, se trezeau cu 300-400 de CV-uri si zeci de telefoane si mailuri, pentru acel anunt. Asta e realitatea din mediul privat, cu foarte multi someri si foarte putine locuri de munca. Nu e lapte si miere, ca la stat. La ora actuala, conform INS, avem peste 484.000 de someri. Ministrul Economiei, Virgil Popescu a tot promis programul pentru Start-up-uri, START-UP NATION, sau STAR-TECH INOVATION, cum voia sa il redenumeasca

A promis ca va lansa programele Comert si servicii de piata si programul de MICROINDUSTRIALIZARE in anul 2020. Toate aceste programe, creau in fiecare an zeci de mii de locuri de munca, mai ales programul START-UP NATION, care a creat, in urma a doar 2 editii, peste 64.000 de locuri de munca. Unde sunt programele?”, declara George Velcea, presedintele Asociatiației Europene a Tinerilor Intreprinzatori, unul dintre initiatorii demersului.

Astfel, antreprenorii considera ca ministerul Economiei ar trebui sa se implice mai activ in rezolvarea problemei somerilor si sustinerea mediului de afaceri prin masurile promise in programul de guvernare si in programul de relansare economica.

“In ultimele 10 luni, nu s-a deschis absolut niciun program cu finantare nerambursabila pentru IMM-uri. Vedem declaratii cu zeci de programe, ce apar doar pe hartie. Pana acum societatea civila a tacut si a asteptat, antreprenorii au tacut si au asteptat, organizatiile antreprenoriale au tacut si au asteaptat. Dar pana cand sa mai tacem si sa asteptam? Apoi ne miram ca nu stiu cate milioane de romani pleaca la munca in strainatate. Pai ce sa faca aici, daca guvernul nu le creaza oportunitati? Marea Britanie, Franta, SUA, Israel, Polonia, Germania finanteaza anul programe pentru START-UP-uri, ce creeaza locuri de munca. Romania ce face?”, a declarat Marius Todos, presedintele Asociatiei Conseil en Entreprise, un alt initiator al demersului.

Demersul a fost semnat de 1200 de persoane, dintre care, peste 350 de organizatii: firme si de urmatoarele asociatiii: Asociatia Europeana a Tinerilor Intreprinzatori, Asociatia Conseil en Entreprise, Asociatia Consultantilor Pentru Programe Antreprenoriale, Accesarea Fondurilor Structurale si de Coeziune Europene, Organizatia Comunitatea pentru Monitorizarea Afacerilor, Societatea Europeana pentru Justitie, Asociatia JUNII, Organizatia Imbunatatirea Vietii, Societatea Studentilor Unviersitatii Bucuresti, Asociatia Rubik Key, Asociatia pentru Formare Profesionala si Dezvoltare Durabila, Asociatia Studentilor din Administratie si Afaceri, Asociatia Biosilva, Asociația Incotro, Asociatia Tanarul Fermier.

Cei care doresc sa sustina  initiativa, o pot face in continuare prin semnarea petitiei disponibile pe site-ul platforma-imm.ro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *